Ko su Bahá’í

Otkad Bahá’í vjera pridaje veliku vrijednost porodičnom životu, poslu i radu u zajednici, mnogi aspekti naših života mimo toga su slični životu kakav smo i prije vodili. Posvećeni smo prijateljima i porodici i nastavljamo sa našim profesionalnim, sportskim, socijalnim i kulturnim aktivnostima.

Obično velika promjena se dešava sa našim unutrašnjim životima. Mi doživljavamo novu životnu snagu i sreću, novi smisao svrhe i povećanu sposobnost da shvatimo svijet i da gledamo na budućnost optimistički. Prateći Bahá’í moralni kodeks, smatramo da su naši odnosi poboljšani.

Kao Bahá’í, zadovoljstvo nam je da svakodnevno provodimo vrijeme moleći se, meditirajući i čitajući, Bahá’í svete spise. Od nas zavisi koliko dugo ćemo provoditi u ovim uzdižućim aktivnostima i za to ne postoji ritual. To što smo dio Bahá’í zajednice daje nam priliku da upoznamo i razvijemo prijateljstvo sa ljudima različitog porijekla.

Građenje i održavanje jedinstva je veoma važno za Bahá’í vjernike. Težimo da naše živote uskladimo sa našim vjerovanjem u jedinstvo ljudskog roda i da to primijenimo u našim porodicama, okruženju, radnom mjestu, zajednici, naciji i našem svijetu. Crnogorska Bahá’í zajednica radi na izgradnji zajednice i unaprjeđenju mira u Crnoj Gori i svijetu.

Posvećeni smo stvaranju mirne i napredne ljudske civilizacije koja se zasniva na pravdi i koja obezbjeđuje svim ljudima prostor da rade na svojim kapacitetima i da ih izraze. Bahá’í zajednice širom svijeta preduzimaju niz razvojnih projekata za zajednicu u skladu sa njihovim sredstvima i lokalnim potrebama.

Svrha ovih poduhvata je da naglasi duhovne i materijalne potrebe zajednice, da izgradi kapacitet pojedinaca da učestvuju u kreiranju boljeg svijeta. Cilj je osnaživanje od osnove, a ne recept rješenja od vrha na dolje. Pojedinac se nalazi u centru razvojnog procesa.