Uvod u Bahá’í Vjeru

Tokom naše istorije Bog je čovječanstvu slao učitelje poznate kao Božje Objave. Učenja koja su oni donosili obezbijedila su čovječanstvu da duhovno napreduju i da prihvate umjestnost i nauku.  Ove Objave uključuju Abrahama, Krišnu, Zoroastera, Mojsija, Budu, Isusa i Muhameda.  Bahá’u’lláh, poslednji od ovih Izaslanika, objasnio je da religije ovog svijeta potiču od istog izvora i da su u suštini uzastopna poglavlja jedne Božje religije.

Bahá’í vjeruju da je najbitnija potreba čovječanstva da pronađe ujedinjujuću viziju budućnosti društva i prirode i životne svrhe.  Takva vizija se razotkriva u Spisima Bahá’u’lláha.  Bahá’í vjeruju u Jedinstvo Boga i Religije, Jedinstvo Čovječanstva i Slobodu od Predrasuda, Urođenu Plemenitost Ljudi, Napredno Otkrovljenje Religijske Istine, Razvoj Duhovnih Kvaliteta, Integracija Bogosluženja i Službe, Osnovnu Jednakost Polova, Mir između Religije i Nauke, Centralnost Pravde za sve Ljudske Napore, Važnost Obrazovanja.

Bahá’í pokušavaju da vode svoj život u skladu sa učenjima Bahá’u’lláha.  Zajednica kojoj pripadaju je zajednica učenja i akcije.  Bahá’í zajednice su oslobođene od bilo kojeg osjecaja superiornosti ili isključivog prava na razumijevanje istine.  Bahá’í dijele zajednički cilj za služenje čovječanstvu.  To je zajednica koja teži da njeguje nadu za budućnost čovječanstva, da podstiče svrsishodan napor i da slavi rad svih onih koji nastoje da promovišu jedinstvo.